Uporaba interneta skokovito narašča in prav tako narašča število podjetji, ki se odločajo za spletno poslovanje. Tudi če spletna komunikacija ni glavni komunikacijski kanal podjetja ali organizacije, še vedno drži rek, da te preprosto ni, če nisi prisoten na svetovnem svetu.

Postavitev spletne strani pa danes ni dovolj. Ravno zaradi vse večje prisotno podjetij in organizacij na svetovnem svetu, postaja optimizacija spletnih strani ključen element spletne konkurenčnosti.

Kaj sploh je optimizacija spletnih strani in katere probleme rešuje? Najbolj uporabno orodje za iskanje po svetovnem spletu so spletni iskalniki, v katerih prek zapisovanja ključnih besed iščemo relevantne spletne strani. Optimizacija spletnih strani poskrbi, da se bo vaša spletna stran znašla med prvimi zadetki v spletnem iskalniku. Zato je optimizacija spletnih strani ključni dejavnik v uspešnem spletnem komuniciranju. Dandanes si še spletnih naslovov podjetji in organizaciji, ki jih poznamo, ne zapomnimo več, ker bomo prek spletnega brskalnika hitreje naši želeno stran kot če bi v brskalnik vpisovali celoten spletni naslov podjetja ali organizacije. Da se določene spletne strani znajdejo med relevantnimi zadetki spletnega iskalnika, je optimizacija spletnih strani odločilnega pomena.

Še bolj kot za podjetja in organizacije, ki so v splošni javnosti že znana, pa je optimizacija spletnih strani ključna za male igralce, ki na spletni trg vstopajo s specifičnimi izdelki. Če nimate prepoznavne blagovne znamke svojih izdelkov ali storitev in veste, da bodo bodoči kupci vaše izdelke iskali prek opisa izdelka oz. storitve, ki jo ponujate, je ključ do uspeha optimizacija spletnih strani. Ko bo potencialni kupec iskal vaše izdelek ali storitev na internetu in bo v brskalnik vpisal opis želenega izdelka, mu bo brskalnik ponudil enormno količino zadetkov, torej spletnih strani s podobno vsebino. Povprečen iskalec si ne bo ogledal več od petih spletnih strani, in če vaše ne bo med njimi, vam spletna stran ne bo prav dosti koristila. Osemdeset odstotkov ljudi, ki iščejo prek spleta, si naprimer nikoli ne ogledajo druge strani zadetkov, ki jih ponudi iskalnik.

Optimizacija spletnih strani vam omogoči, da bo vaša spletna stran med relevantnimi zadetki brskalnika, kar je eden najpomembnejših faktorjev konkurenčnosti na svetovnem spletu in zato ključen element poslovnih uspehov. Optimizacija spletnih strani je možna na dva osnovna načina. Možen je zakup prostora v spletnem iskalniku, ki bo vašo spletno stran umestil v vrh zadetkov v določenem iskalniku. Ta način je nedvomno učinkovit, vendar ima tudi svoje slabosti. Zakupljen prostor v iskalnikih je namreč posebej označen in večina spletnih iskalcev se zaveda, da so podjetja in organizacije to posebno pozicijo plačale. Zaradi tega se določeni spletni iskalci izogibajo obisku teh spletnih strani, saj sumijo, da bodo med ostalimi zadetki dobili ugodnejšo ponudbo.

Optimizacija spletnih strani pa lahko poteka tudi po drugačnem postopku, prek katerega se bo spletna stran znašla na visokem mestu med ostalimi zadetki iskalnika. Takšen postopek seveda zahteva posebna orodja, prek katerih se opravlja optimizacija spletnih strani. Potrebna so orodja za analizo ključnih besed, ki se pogosto uporabljajo pri iskanju, s čimer se dejansko poglabljamo v psihologijo spletnega iskalca, da ugotovimo, po kakšni poti običajno pride do želenih izdelkov. Optimizacija spletnih strani nadalje vključuje smotrno razporejanje ključnih besed po spletni strani, ki jo želimo optimizirati. Takšno delo je skratka najbolje prepustili strokovnjakom.